воскресенье, 23 марта 2008 г.

Вони зберегли для нас минувшину

Олександр Валентинович Амфітеатров (1862-1938) публіцист, літературний і театральний критик, автор декількох романів і збірок оповідань. Він брав участь у видатні газети „Росія”, де виступав із критичними статтями щодо державного усторою царської Росії, за що не одноразово відбував заслання
1893 року в „ Журнале русского общества охранения народного здравия „ О.В. Амфітеатров опублікував нарис про Смілу – „єврейське містечко з тридцятитисячним населенням, столицю цукрових королів графів Бобринських” Автор змальовує красоти Юрової гори й намагається розгадати її таємниці, знайомить читача з поетичними переказами цього краю, акцентує важливі моменти його історичного розвитку. за невиданим Амфітеатровом переказом, Максим Залізняк , вражений сміливістю княжни Любомирської ,що боронила фортецю від нападу гайдамаків, саме її називає Смілою. Можливо, з його слова і пішла назва міста Згадує автор і про підземні ходи які начебто з’єднували Смілу з Корсунем Є в нарисі й розповіді про смілянського мужика Яхна, що орендував у графів Самойлових млин і збудував греблю на Тясмині, а коли вода стекла, знайшов млин зі скарбами. Він залишив по собі пам’ять як благодійник, і гребля з того часу зветься Яхновою.
„ Старина тут (у Смілі) сама лізе до рук, а ви її ногами топчите, поряд з нею сидите» ,- резюмує автор нарису. І на останок інтригує читача оповідкою про те, що над католицьким костелом інколи виникає зображення Божої Матері і переливає і повітрі через площу до червоного православного храму, над яким і зникає)
Смілянський природничо-
математичний ліцей
асоційована школа ЮНЕСКО
ІІІ-Б курс(10 клас)
Тимошенко Дар’я
Маслюк Мар’яна

Комментариев нет: