воскресенье, 23 марта 2008 г.

Герб та прапор рідного міста Сміла

Геральдичний опис герба міста Сміла



"В зеленому полі дівчина в срібному (білому) одязі з орнаментом униз, з золотою косою і червоною пов'язкою на голові, що ламає над головою чорну стрілу. Внизу срібна стінчата з зубцями окраїна з чорними швами". Цей пізнавально-правовий знак створено на основі історико-топомінічної легенди.
Пояснення символіки герба: дівчина, що ламає чорну стрілу - символ перемоги добра над злом. Срібний (білий) колір її одягу - символ чистоти, її світлих помислів. Зелений колір поля герба символізує життя і місцевість, де відбувались місцеві події. Зображення кріпосної стіни нагадує про смілянський замок. Така ж символіка присутння й у гербі графа О.О.Бобринського, який зробив великий внесок у розвиток міста.
Опис прапора міста Сміла


"У центри малинового прямокутного полотнища малий герб міста Сміли в білому обрамленні. Співвідношення сторін полотнища 2:3 (висота до довжини); висота щита герба - половина висоти полотнища".
Символіка кольору прапора: колір полотнища прапора малиноий, як і в часи козатства (в Смілі стояла козатська сотня Чигиринського полку). Зображення герба на прапорі підкреслює його належність місту Смілі.
Герб і прапор міста затверджено VIII сесією 21 скликання Смілянської міської ради народних депутатів 10 липня 1992 року.4-5 вересня того ж року під час урочистостей, присвячених 450-річчю виникнення Сміли, офіційні символи міста освячено.

Сміла - на карті України

Сміла – самоврядне міське поселення в центральній частині Черкаської області, розташоване на річці Тясмин та його притоці Срібрянці.
Сміла – місто обласного значення, адміністративний центр Смілянського району. На її території в 3985 га мешкає 69,0 тис. чоловік (2005).Магістральні залізничні та шосейні дороги мають вихід до Києва, Москви, Дніпропетровська, Львова. Відстань до обласного центру – 23 км., асфальтованою дорогою – 30 км. Місто відноситься до міст з переважним значенням промислових та транспортних функцій. В галузях господарської системи міста зайнято 29,7 тис.чоловік.



Торкайло.

Комментариев нет: